Olemme mediakasvatuskurssilaisten kanssa käyneet netissä mielenkiintoista keskustelua esimerkiksi TV:ssä esiintyvien julkisuuden henkilöiden sekä mediojen ulkonäkökeskeisyyden vaikutuksesta lapsiin. Keskustelussa on ollut esillä vanhempien tärkeä rooli, ja myös tämänpäiväinen (24.9.) median vaikutuksiin keskittynyt mediakasvatuksen luento ohjasi ajatuksia samaan suuntaan.

 

Hanna Niinistö ja Anu Ruhala artikkelissaan “Pienten lasten mediakasvatus”  (jälleen teoksesta Näkökulmia mediakasvatukseen, tiedot tekstin lopussa) esittävät kiinnostavia ajatuksia liittyen vanhempien rooliin mediakasvatuksessa. Artikkelissa käsitellään lähinnä pieniä lapsia ja heidän mediakasvatustaan, mutta esitetyt ajatukset sopivat mielestäni hyvin hieman vanhempiinkin lapsiin. Artikkelissa nimittäin korostetaan lasten mediamaailman ja aikuisten kohtaamista: sitä, miten vanhempien pitäisi koettaa päästä sisälle lasten mediamaailmaan ja tietoisesti mediakasvattaa. Itse pidän ajatusta erinomaisena: jopa median uhat ovat paremmin torjuttavissa, kun ne tunnetaan ja niihin päästään kunnolla käsiksi.

Niinistö ja Ruhala kirjoittavat vanhempien roolista:

“Vanhemmilla on tärkeä ja keskeinen rooli lapsen mediakasvattajina. Lapsi tarvitsee median käytössään rinnallakulkijaa, opastusta, tukea, kuuntelua ja läsnäoloa sekä yhdessä tekemistä. Vanhemmat ovat lapsille myös esimerkkejä ja käyttäytymismallien antajia.” (s. 131.)

“Media vaikuttaa tunteisiin ja herättää tunteita. Televisio-ohjelmien ja elokuvien sekä kuvien herättämiä tunteita voidaan käsitellä yhdessä aikuisen kanssa. Tunnetilojen työstäminen, niistä keskustelu ja niiden tunnistaminen sekä nimeäminen on tärkeää pienelle lapselle.” (s. 126.)

Olen ehdottomasti samaa mieltä ja myös sitä mieltä, että media yksin tuskin vaikuttaa dramaattisesti suuntaan tai toiseen, vaan sen vaikutukset ovat suhteessa vanhempien ja muiden aikuisten läsnäoloon ja kasvatustyöhön.

Lähteet:
- “Pienten lasten mediakasvatus” (Hanna Niinistö ja Anu Ruhala). Teoksessa Näkökulmia mediakasvatukseen (toim. Heikki Kynäslahti, Reijo Kupiainen ja Miika Lehtonen, Mediakasvatusseuran julkaisuja 1/2007, Helsinki 2007).